ZATERDAGATELIER PORTRET

Creativiteit bijtanken

Dit zaterdagatelier portret tekenen en schilderen biedt vijf middagen een verfrissende kijk op het thema en geeft jouw creatieve proces ruim baan. Je gaat aan de slag met verrijkende opdrachten die je nieuwe inzichten geven. Zo kom je los van dat wat je gewend bent te doen en vind je vrijheid in het ‘vangen’ van persoonlijkheid in een portret.

foto’s gemaakt tijdens zomeratelier portret 2021

Vijf middagen flow

De middag begint met prikkelende opdrachten die per dag een andere invalshoek hebben. Deze opdrachten zorgen ervoor dat je in een flow komt. Daarna nemen we een een korte pauze en gaat iedereen zelf aan de slag. Er is dan royaal de tijd voor vragen en overleg. Het laatste half uur van de middag kijken we gezamenlijk naar de oogst van de dag. Je leert enorm veel van elkaar en het is inspirerend om te zien wat iedereen ontdekt heeft. Dit ‘rondje’ is een belangrijk onderdeel van de dag.

Portret, maar dan anders.

Tijdens het zaterdagatelier PORTRET ga je op zoek naar het verbeelden van de persoon, waarbij uiterlijke gelijkenissen niet op de eerste plaats komen. Het schilderen of tekenen van een portret is meer dan de verbeelding van de buitenkant alleen. Of ogen, neus en mond  precies op hun plek zitten vind ik persoonlijk niet zo belangrijk. Dat alles klopt is mijns inziens maar één aspect van een portret. Het is misschien niet eens het belangrijkste waarmee een portret een ‘gelijkend’ portret wordt. Ik vind het veel interessanter als de ziel van iemand gevangen wordt in een beeld.

Het kan zelfs zo zijn dat er van een geschilderd of getekend gezicht niet veel herkenbaar is. Ondanks dat zegt het beeld toch heel veel over de geportretteerde. Als de intentie van het portretteren ‘contact maken’ is ontstaat er een ander beeld dan als de intentie ‘een gelijkend portret’ is.

Je zult beleven dat het maken van een portret is als een ontmoeting tussen de kunstenaar (ja, jij dus!) en de geportretteerde.

Wanneer

5 zaterdagen | 13:30-17:00u
11/3, 25/3, 22/4, 13/5, 27/5 (nb. aangepaste datum!)

Waar

In mijn ruime en sfeervolle nieuwe atelier aan de Schielands Hoge Zeedijk 19h in Gouda.

Prijs

€ 295,= voor 5 middagen inclusief materiaal en papier.

Voorwaarden


foto’s gemaakt tijdens zomeratelier portret 2021

Zo beleefden anderen 5 dagen portret


Helen
ZOMERATELIER PORTRET 2022

Wat was het heerlijk om mee te doen met Zomeratelier Portret. Fijn om eerst ‘losmaak’ oefeningen doen, om vervolgens vrij aan de gang te gaan.
Het rondje aan het einde van elke les, vond ik heel leerzaam en waardevol. Geweldig om te zien hoe verschillend alle werken waren. Wat een rijkheid.

Ook merkte ik dat ik elke dag anders en beter ging kijken. Ik heb in het verleden wel getekend en geschilderd, maar het is geen dagelijkse bezigheid. Deze week heb ik mezelf echt verrast en verbaasd. Dat gaf me een heel fijn gevoel.

Ontzettend grappig ook hoe er gespeeld werd met ‘tijd’. Soms lag het tempo hoog, dan weer lag het (gevoelsmatig) laag. De lessen waren licht en actief, en tegelijk ook reflectief verdiepend. Heel mooi.


Marie
ZOMERATELIER PORTRET 2022

Ik blijf altijd een beetje hangen bij de feedback van de kunstacademie dat tekenen niet mijn sterkste kant is. Terwijl ik het wel leuk vind.

Tijdens dit Zomeratelier Portrettekenen heb je geen tijd om bezig te zijn met oude aannames. Binnen de kortste tijd ben je van start én in een andere dimensie. Op zo’n manier dat je de gedegen les en inspiratie van Mieke gewoon meeneemt. Ik was totaal blij én moe en dat is een compliment.


Marina
ZOMERATELIER PORTRET 2022

Het blijft me verbazen, hoe jij met hele eenvoudige gerichte opdrachten zorgt dat iedereen heel gefocust bezig is en blijft. Voordat je het weet, voel je je weer als een kind in de speeltuin. En maar verder bouwen en graven!

Ook de werksfeer is heel bijzonder. Het klinkt tegenstrijdig dat iedereen in zijn eigen flow zit, maar toch ontstaat er een groep, die met elkaar meevoelt, kijkt en luistert.


Niet nu maar later?

Wil je niet nu maar later een keer meedoen? Als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief houd ik je op de hoogte en weet je als een van de eersten wanneer de nieuwe workshops beginnen.

IK HEB GEEN SPECIAAL TALENT,
IK BEN SLECHTS NIEUWSGIERIG

Albert Einstein

Inschrijven

Je kan je inschrijven door het onderstaande formulier in te vullen

Deel workshop