ZATERDAGATELIER

Workshops tekenen, muziek en vrijheid

Muziek beweegt en doet bewegen. Laat de muziek en inspirerende opdrachten je potlood of penseel bewegen. Je hand weet ‘als vanzelf’ de weg. Je kijkt nét op een andere manier naar je tekeningen en luistert anders naar de muziek. Dat geeft vrijheid om jouw eigen manier van verbeelden te ontdekken en uit te bouwen.

De workshops in het zaterdagatelier zijn bij uitstek de gelegenheid om vrijheid in tekenen en schilderen te beleven, ook als je geen of weinig tekenervaring hebt.

Tekenen

Onderzoek is mijns inziens de ruimte waarin je nieuwe ontdekkingen doet en als tekenaar kan groeien. Ik denk dat het proces belangrijker is dan het eindresultaat. Tijdens het zaterdag atelier ’tekent je hand vanzelf’ en weet je materiaal de weg.

Muziek

Je luistert naar een playlist met muziekstukken die tot de verbeelding spreken. Aan de hand van deze muziek ga je aan de slag met prikkelende opdrachten. Halverwege de middag is er een kleine pauze, waarna je voor jezelf verder werkt, al dan niet aan de hand van jouw eigen muziek. Dan is er ook tijd voor overleg en kun je alle vragen stellen die je wil.


“Aan het eind van de middag voelde ik me vrij, open en licht.”


Ervaar vrijheid in tekenen

Alles in de lessen is erop gericht om jou vrijheid in tekenen te laten ervaren. Ik begeleid je bij je persoonlijke zoektocht naar die vrijheid. ‘Doen’ staat voorop, je krijgt bewust niet veel tijd om na te denken. Je zult een hoge mate van focus ervaren.

Vind eigenheid

In het laatste kwartier kijken we samen naar elkaars werk. Je zult verrast worden door de veelheid aan handschriften en de eigenheid van ieders werk. Er gebeuren bijzondere dingen op deze middagen.

Beleef het zaterdagatelier

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook vrijheid in tekenen beleven?
Als je je aanmeld voeg ik je toe aan een besloten Whatsapp groep. Via die groep herinner ik je aan de les en communiceer ik indien nodig over de inhoud ervan. Ik deel na de les de playlist in de groep, zodat je thuis nog eens terug kan luisteren.

Wanneer

een maal per maand op
zaterdagmiddag 14:00 – 17:00u

2022: start weer na de zomer

Waar

In mijn ruime en sfeervolle nieuwe atelier aan de Schielands Hoge Zeedijk 19h in Gouda.

Prijs

€ 49,50 per les, inclusief materiaal en papier.

Voorwaarden


Deelnemers over het zaterdagatelier


Alexandra

In de zomer wordt ik altijd wat losgerukt van mijn weekritme wat maakt dat ik minder beeldend werk. Mijn deelname aan Tekenen en muziek was een enigszins impulsieve actie vanwege grote behoefte aan kunstzinnigheid.
Aan het eind van de teken middag was ik helemaal lyrisch van de muziek, voelde ik me vrij, open en licht. Ik ben ook blij met de tekeningen zelf. Ik koester en gebruik ze als herinnering aan vrijheid. Met name bij het werken aan portretten in opdracht die, door de beoogde gelijkenis beperking met zich mee brengen, bewaken zij mijn eigenheid.


Karine

muziek + papier + kleur = beweging
De workshop “Tekenen en Muziek” zette voor mij heel veel in beweging. Door het luisteren naar muziek tijdens het tekenen werd mijn hand als vanzelf vrijer in zijn teken bewegingen, alsof mijn hoofd door bezig te zijn met luisteren het tekenen niet meer volledig wilde controleren. De tekeningen die daardoor zijn ontstaan hebben allemaal iets ritmisch maar ook iets dromerigs gekregen, een onderdompeling in andere sferen, heerlijk ontspannende inspanning! Dank je wel Mieke!


Caro

Caro stuurde mij na de workshop een link naar een muziekstuk. Ze schreef erbij:

‘Nu ik dit muziekstuk hoor heb ik de handbewegingen, kleuren en vormen meteen voor ogen. Dat is prachtig en uitgebreid wakker gemaakt zaterdag.’

Tijdens het zomeratelier leerde ik meer in te tappen op mijn toch al intuïtieve manier van tekenen en schilderen. De variëteit aan opdrachten en materialen nodigen uit tot experimenteren. Elke ochtend werd ik opnieuw meegezogen in het creatieve proces.
Henneke
Ik heb van de avonden genoten. Heerlijk ondergedompeld in het doen. Verrast door de verscheidenheid aan opdrachten binnen het thema. Door de tijdslimieten werd mijn denken uitgeschakeld en mijn intuïtie aangesproken.
Roosmarie
Ik ervaar de workshops als een vakantie in mijn hoofd of juist uit mijn hoofd, (is maar hoe je t bekijkt) maar in ieder geval is het elke keer weer een feestje!
José
Ik ben met de workshops begonnen om weer eens vaker te gaan tekenen en om lekker los te komen. Dit is zeker gelukt! De verschillende opdrachten prikkelden me om thuis verder te gaan.
Desiree
Zojuist de productie van de laatste twee lessen uitgespreid en van een afstandje bekeken. Een feestelijk en dankbaar stemmend moment. Veel dank en waardering voor je intense voorbereiding.
Wim
Ondanks dat ik zelf al jaren teken en schilder, heb ik tijdens de lessen van Mieke toch weer veel nieuws geleerd. Vooral andere manieren van kijken en nieuwe manieren om tot beeld te komen. Loskomen mijn eigen methode dus, en zo nieuwe inspiratie vinden.
Marleen
Je boeiende lessen gaven mij aanleiding om op een andere manier naar lijnen, licht en vlakken te kijken. Graag wil ik je een compliment geven over je werkwijze en aanpak. Het werken in een serieuze groep waar geen competitie was heb ik als heel prettig ervaren.
Rien
Mieke is enthousiast en hartelijk en weet door allerlei opdrachten je uit je normale manier van tekenen te halen, waardoor er nieuwe of onbekende beelden kunnen ontstaan. En daarin weet zij dan weer veel moois en interessants aan te wijzen.
Ingrid
Deel workshop