ZOMERATELIER portret

Creativiteit bijtanken

Deze zomercursus PORTRET tekenen en schilderen biedt vijf dagen een verfrissende kijk op het thema en geeft jouw creatieve proces ruim baan. Elke dag ga je aan de slag met verrijkende opdrachten die je nieuwe inzichten geven. Zo kom je los van dat wat je gewend bent te doen en vind je vrijheid in het ‘vangen’ van persoonlijkheid in een portret.

foto’s gemaakt tijdens zomeratelier portret 2021

Vijf ochtenden flow

De ochtend begint met prikkelende opdrachten die per dag een andere invalshoek hebben. Deze opdrachten zorgen ervoor dat je in een flow komt. Daarna nemen we een een korte pauze en gaat iedereen zelf aan de slag. Er is dan royaal de tijd voor vragen en overleg. Het laatste kwartier van de ochtend kijken we gezamenlijk naar de oogst van de dag. Je leert enorm veel van elkaar en het is inspirerend om te zien wat iedereen ontdekt heeft.

Portret, maar dan anders.

Tijdens het zomeratelier PORTRET ga je op zoek naar het verbeelden van de persoon, waarbij uiterlijke gelijkenissen niet op de eerste plaats komen. Het schilderen of tekenen van een portret is meer dan de verbeelding van de buitenkant alleen. Of ogen, neus en mond  precies op hun plek zitten vind ik persoonlijk niet zo belangrijk. Dat alles klopt is mijns inziens maar één aspect van een portret. Het is misschien niet eens het belangrijkste waarmee een portret een ‘gelijkend’ portret wordt. Ik vind het veel interessanter als de ziel van iemand gevangen wordt in een beeld.

Het kan zelfs zo zijn dat er van een geschilderd of getekend gezicht niet veel herkenbaar is. Ondanks dat zegt het beeld toch heel veel over de geportretteerde. Als de intentie van het portretteren ‘contact maken’ is ontstaat er een ander beeld dan als de intentie ‘een gelijkend portret’ is.

Je zult beleven dat het maken van een portret is als een ontmoeting tussen de kunstenaar (ja, jij dus!) en de geportretteerde.

Wanneer

maandag 15 t/m vrijdag 19 augustus | 10:00-13:00u

Waar

In mijn ruime en sfeervolle nieuwe atelier aan de Schielands Hoge Zeedijk 19h in Gouda.

Prijs

€ 275,= voor 5 ochtenden inclusief materiaal en papier.

Voorwaarden


foto’s gemaakt tijdens zomeratelier portret 2021

Deelnemers over het zomeratelier


Marina
ZOMERATELIER PORTRET

Wat een bruisend weekje was dat! Veel gedaan en ook veel inspiratie opgedaan. Het laat me niet los en ben nu aan het portrettekenen geslagen. Leuk ook dat ik nu een mogelijkheid zie, om ideeën die altijd nog op de plank lagen, te combineren. Er is echt een deurtje bij mij opengegaan! Ik kende je werkwijze al een beetje doordat ik eerder meedeed met de avondateliers; focus vinden, methodes om de controle te laten varen, etc. Daarmee word je op jezelf teruggegooid, maar na verloop van tijd gebeurt er ook wat! Het blijft me verbazen wat voor een mooie (authentieke) tekeningen in de groep ontstaan. Daar kan ik heel blij van worden.


C.G.
ZOMERATELIER PORTRET

Op maandagochtend beginnen we met een serie snelle zelfportretten. Bijna onmiddellijk gaat de aandacht van mijn hoofd naar mijn handen.
Het spel, met zijn veelheid van één, twee en drie minuten-tekeningen, wint in de loop van de week aan betekenis en er komt een moment dat ik kijk naar mijn werk en denk: Waar in hemelsnaam haal ik deze voorstelling vandaan?
Die verwondering trilt na. Die wil ik vaak weer oproepen.


Margriet
ZOMERATELIER PORTRET

Het doel van deze week dat ik mezelf gesteld had: ‘weg uit mijn comfort zone’ werd helemaal waar gemaakt. De allereerste oefening vond ik spannend maar ik kon dat al gauw loslaten. De verdere week heb ik heel vrij gewerkt, zelfs veel nonchalanter dan ik ooit bezig ben.

En wat een openbaring om met mijn linkerhand te werken. Ik meen altijd dat ik met mijn linker hand erg onhandig ben, dat is ook zo, maar om vrij te leren werken was dat juist ideaal.

Er waren meer oefeningen met zelfde soort effect: totaal geen controle over wat er op papier terecht komt. Voor iemand als ik die heeeeel erg graag controle heeft, werkte dat heel goed en ik vond het nog heel erg leuk ook!


Wil je niet nu maar later een keer meedoen? Als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief houd ik je op de hoogte en weet je als een van de eersten wanneer de nieuwe workshops beginnen.


Inschrijven

Je kan je inschrijven door het onderstaande formulier in te vullen

Deel workshop