2017 . Erasmusboek Mieke de Haan in Museum Gouda

In gesprek met Erasmus

Op uitnodiging van Museum Gouda was ik van augustus 2015 tot juli 2016 ‘artist in residence’ in de Jeruzalemkapel te Gouda. Daar hield ik mij vanwege het Erasmusjaar (2016) onder andere bezig met deze grote denker.

Wat mij verraste was dat denker Erasmus zo enorm eigentijds bleek. Hoe meer ik over hem te weten kwam, hoe liever ik eens met hem zou willen spreken. Maar ja, Erasmus overleed in 1536, dus dat maakte een gesprek een beetje lastig. Of toch niet? Eén van zijn adagia luidde immers:
‘Afstand scheidt enkel de lichamen, niet de geesten’. Deze spreuk werd de leidraad voor het boek dat ik besloot te maken. En zo schoof Erasmus gedurende 6 maanden regelmatig aan in mijn atelier.

Het maken van de getekende bladzijden van dit boek voelde voor mij als een gesprek, zoals vrienden dat samen voeren. Erasmus en ik, we hadden een goede tijd samen. We sprongen van de hak op de tak, diepten soms een onderwerp grondig uit, stelden elkaar lastige vragen, formuleerden zoekend onze antwoorden, waren het stevig met elkaar eens of oneens, hielden elkaar een spiegel voor en waren soms ook samen stil.

Het ging mij er overigens niet om  historisch correct te willen zijn. Mijn tekeningen stellen vragen, trekken parallellen, doen veronderstellingen. Ze gaan meer over gevoelens dan over feiten.
.
Het Erasmusboek is in opdracht van Museum Gouda gebonden door boekbinder Wilma van Ipenburg.

Deel dit artikel