WORKSHOPS

Vrijheid vinden in tekenen en schilderen

Zoek je vrijheid in tekenen en schilderen? Vrijheid in materiaalgebruik, vrijheid in je hoofd? Wil je ontsnappen aan ‘hoe het moet’ of je losmaken van ‘ik weet niet of ik het kan’? Of zoek je creatieve verdieping?
Jouw proces staat voorop in mijn workshops.Het vinden en ervaren van vrijheid in het creëren gaat daarbij boven ‘mooi’ of ‘goed’. In de veilige omgeving die ik schep in mijn atelier kunnen jouw talenten zich ontvouwen.

Coach naar creatieve vrijheid

De wijsheid en vaardigheden die ik bij mijn eigen zoektocht naar vrijheid opdeed deel ik in mijn workshops. Daarbij komt mijn ervaring als docent ook goed van pas. Ik gaf onder andere les aan de Rietveldacademie in Amsterdam, aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam en aan Academie Sint Joost in Breda en Den Bosch.
Ik geef workshops voor volwassenen in mijn ruime atelier in Gouda of op locatie. Wil je één op één gecoacht worden? Dat kan ook.


‘Wisdom is the forgetting
of all you know’

Arthur Schopenhauer

ZOMERATELIER alles stroomt

ALLES STROOMT, tekenen in een flow

Alles stroomt, tijdens deze zomerweek waarin je creatief geprikkeld wordt. Het thema van deze vijf ochtenden is ‘op, aan, in en onder water’. Elke dag reik ik je een andere invalshoek van dat thema aan. Dat maakt de dagen inspirerend en afwisselend. Er ligt steeds ander materiaal voor je klaar; ik belicht elke dag andere technieken aan de hand van uitdagende opdrachten. Zo kom je in een creatieve flow en vind je je eigen weg.

Maandag 22 t/m vrijdag 26 juli 2024
10:00 – 13:30 uur

Deze workshop is vol.
Je kan je inschrijven voor de wachtlijst.

ZOMERATELIER collage 2

COLLAGE

Wil je je helemaal onderdompelen in een creatief proces? Tijdens dit zomeratelier staan diverse COLLAGEtechnieken centraal. Elke dag is anders: andere techniek, ander onderwerp en nieuwe opdrachten. En het blijft niet bij schaar en lijm alleen: de collages worden het uitgangspunt voor nieuwe werken in combinatie met andere materialen. Een afwisselende week waarin je nieuwe ontdekkingen doet en deze meteen toepast.

Maandag 12 t/m vrijdag 16 augustus 2024
10:00 – 13:30 uur

Deze workshop is vol.
Je kan je inschrijven voor de wachtlijst.

workshop vrijheid vinden in tekenen en schilderen

AVONDATELIER

NATUUR & LANDSCHAP

Inspiratie aan, hoofd uit. Vrijheid vinden in tekenen en schilderen gaat echt zoveel beter als je denkhoofd zich er niet mee bemoeit.
Tijdens deze workshops krijgt jouw creativiteit ruim baan. Inspirerende opdrachten tackelen je hoofd. Je onderzoekt vrijmoedig heel veel mogelijkheden. Tekenen is spelen!

Acht woensdagavonden van 19:30 tot 21:30u
14 februari t/m 22 mei 2024

(VOL, inschrijven niet meer mogelijk)

VERDIEPINGSGESPREK

ALLE AANDACHT VOOR JOUW WERK

Ben je eraan toe om eens goed naar je werk te kijken en daar feedback op te krijgen? Dat kan. Ik ben graag je gesprekspartner die samen met jou je werk beschouwt en samen met jou daarop reflecteert.

Overdag of ’s avonds, op afspraak


Voor wie

Het maakt niet uit of je al heel veel tekenervaring hebt of nog maar net begonnen bent met het ontdekken van je vaardigheden.

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen drijfveren om te komen werken in mijn atelier tijdens de workshopavonden.

Als ik tijdens de workshops rondkijk zie ik concentratie, plezier, gedrevenheid en verbazing over wat er ontstaat.


Wil je niet nu maar later een keer meedoen? Als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief houd ik je op de hoogte en weet je als een van de eersten wanneer de nieuwe workshops beginnen.


Wat

Tijdens de workshops gaat het dan ook vooral om het zoeken naar jouw beleving van het thema. Ervaren en persoonlijke waarneming vind ik interessanter dan ‘de werkelijkheid’.

Ik laat je zien hoe je kunt omgaan met belemmerende gedachten als: ‘dat enge grote witte vel papier’ of ‘ik kan niet tekenen’. Ik help je aan de hand van uitdagende opdrachten met het vinden van vrijheid in tekenen en schilderen.

Ik reik je mogelijkheden aan om tot jouw eigen vormen te komen. Ik ben geen docent die vertelt ‘hoe het moet’. Liever schep ik de voorwaarden voor een veilige omgeving waarin jouw onderzoek plaatsvindt.


Hoe

Ik begin met een korte uitleg over het  zwaartepunt van de les. Daarna  geef ik opdrachten, die in lengte variëren van een paar minuten tot een half uur. Tot slot nemen we de ruimte om elkaars werk te bekijken en te bespreken, zodat je van elkaar kunt leren. Aan het eind van elke les ga je met meerdere tekeningen en/of schilderingen naar huis.

Je werkt onder andere aan de hand van foto’s of voorwerpen en geeft daar een eigen draai aan. Het ‘doen’ staat voorop. Hierdoor word je uitgenodigd om minder met het hoofd te tekenen en meer vanuit hart en ziel. Daarnaast laat ik je ook allerhande technieken en materialen uitproberen en geef ik tips en aanwijzingen.

Materiaal en papier is ruim voorhanden in mijn atelier.

Tijdens het zomeratelier leerde ik meer in te tappen op mijn toch al intuïtieve manier van tekenen en schilderen. De variëteit aan opdrachten en materialen nodigen uit tot experimenteren. Elke ochtend werd ik opnieuw meegezogen in het creatieve proces.
Henneke
Ik heb van de avonden genoten. Heerlijk ondergedompeld in het doen. Verrast door de verscheidenheid aan opdrachten binnen het thema. Door de tijdslimieten werd mijn denken uitgeschakeld en mijn intuïtie aangesproken.
Roosmarie
Ik ervaar de workshops als een vakantie in mijn hoofd of juist uit mijn hoofd, (is maar hoe je t bekijkt) maar in ieder geval is het elke keer weer een feestje!
José
Ik ben met de workshops begonnen om weer eens vaker te gaan tekenen en om lekker los te komen. Dit is zeker gelukt! De verschillende opdrachten prikkelden me om thuis verder te gaan.
Desiree
Zojuist de productie van de laatste twee lessen uitgespreid en van een afstandje bekeken. Een feestelijk en dankbaar stemmend moment. Veel dank en waardering voor je intense voorbereiding.
Wim
Ondanks dat ik zelf al jaren teken en schilder, heb ik tijdens de lessen van Mieke toch weer veel nieuws geleerd. Vooral andere manieren van kijken en nieuwe manieren om tot beeld te komen. Loskomen van mijn eigen methode dus, en zo nieuwe inspiratie vinden.
Marleen
Je boeiende lessen gaven mij aanleiding om op een andere manier naar lijnen, licht en vlakken te kijken. Graag wil ik je een compliment geven over je werkwijze en aanpak. Het werken in een serieuze groep waar geen competitie was heb ik als heel prettig ervaren.
Rien
Mieke is enthousiast en hartelijk en weet door allerlei opdrachten je uit je normale manier van tekenen te halen, waardoor er nieuwe of onbekende beelden kunnen ontstaan. En daarin weet zij dan weer veel moois en interessants aan te wijzen.
Ingrid

Voorwaarden

Maatwerk workshops

Speciale wensen? Maatwerk is ook mogelijk. Een workshop in mijn atelier of op een andere locatie, tijd en duur in overleg, aangepast op jouw wensen. Neem gerust contact met me op als je hierover meer wil weten.