Paradise Reclaimed . 2019 . 70 x 100 cm . inkt en krijt op papier

2021 Ode aan het landschap, 29 kunstenaars in Zandvoorts Museum

26 mei – 25 juli 2021


Zandvoorts Museum
Swaluëstraat 1
2042 KA Zandvoort

Gastcurator Dolf Middelhoff selecteerde zeer divers werk van 29 verschillende kunstenaars rondom het thema landschap.

In de vier werken voor ‘ode aan het landschap’ van Mieke de Haan raken de natuur en sporen van menselijke aanwezigheid elkaar.

Het paradijs lijkt zich langzaam en gestaag als een golf over verlaten industrieel terrein uit te spoelen. Stoere muren worden oevers van een groene zee, er vallen gaten in het dak waar toverachtig licht door schijnt. Trappen gaan nergens meer naartoe omdat vloeren het begeven hebben. Er ontstaat een stille wereld van groen, waar al het geluid van de mensen die er werkten in verdronken is.

De tekeningen zijn stapelingen van tijd. Dat wat elkaar in lineaire tijd opvolgt kent in de beelden gelijktijdigheid. Deze tijdslagen zijn gevuld met beweging. Beweging van de weg die zaden en zaadjes afleggen. Het verwaaien, zaaien en woekeren. Het aantasten. De beweging van bouwwerken die het afleggen tegen trage en volhardende groeizucht. Uiteindelijk neemt de natuur terug en doet teniet wat de mens maakte.

Deelnemende kunstenaars:
Dinie Bogaart, Marije Bouman, Sonja Brussen, Cor Buisman, Frank Erhart, Bruno van den Elshout, Mariëtte van Erp, Hermine Grob-Riswick, Mieke de Haan, Han van Hagen, Theo ten Have, Marianne van Hest, Henk ter Horst, Dirkje van de Horst- Beetsma, Corry Kooy, Lisette Koren, Paul de Kort, Iet Kortschoot, Titus Meeuws, Jurriaan Molenaar, Olphaert den Otter, Jan Radersma, Studio Daan Roosegaarde, Harald Schole, Niels Schouten, Jan van Tilburg, Jan Tweehuysen, Gineke Zikken, Nynke van Zwol.

Deel dit artikel