REVIEWS

De verhalen van deelnemers.

Als ik tijdens de workshops rondkijk zie ik intense concentratie, plezier, gedrevenheid en verbazing over wat er ontstaat. Het is heel boeiend en ook bijzonder om ieders eigenheid tot bloei te zien komen. Het is mooi om te zien dat ‘het hoofd’ zich steeds minder lijkt te bemoeien met dat wat er op papier verschijnt.

Veel tekenervaring of nog maar net begonnen met het ontdekken van je vaardigheden, dat maakt niet uit. Iedereen maakt zijn of haar eigen ontdekkingsreis. Waarbij de nadruk op de reis ligt, en minder op de bestemming. Al kan deze laatste aardig verrassen.

Lees hieronder de verhalen die deelnemers aan verschillende workshops opschreven.


‘Waarheen je ook gaat, ga met je hele hart

Confucius


Henneke
ZOMERATELIER SPOREN

Intensief en inspirerend. Als beginnend amateur was het voor mij één grote ontdekkingsreis in materialen en oefeningen om los te komen. Het tempo en de variëteit aan opdrachten en materialen die voorbijkomen in het zomeratelier zorgt voor momentum. Daardoor was ik na elke ochtend weer verrast over mijn eigen productie.

Door samen met andere deelnemers het werk te beschouwen, heb ik veel meer waardering voor mijn eigen intuïtieve manier van schilderen en tekenen gekregen.


Sandra
ZOMERATELIER SPOREN

Elke ochtend creatief bezig. Wat een heerlijkheid! Voor mij voelde het als ultieme vrijheid. Ongedwongen met steeds weer een iets andere insteek de ochtend starten en dan gaat de rest vanzelf. Soms voelde het even als een worsteling maar vaak kwamen daar de grootste verrassingen uit.
Ik vind de opzet die je bedacht heb fantastisch. Je had alles supergoed voorbereid met mooi inspiratiemateriaal en verrassende technieken en materialen.

Verder heb ik de flow van de groep als iets heel prettigs ervaren. We waren allemaal gedreven creatief. Door de zomercursus vielen een aantal bestaande ideeën opeens op zijn plek. Zo fijn!


Marina
ZOMERATELIER PORTRET

Wat een bruisend weekje was dat! Veel gedaan en ook veel inspiratie opgedaan. Het laat me niet los en ben nu aan het portrettekenen geslagen. Leuk ook dat ik nu een mogelijkheid zie, om ideeën die altijd nog op de plank lagen, te combineren. Er is echt een deurtje bij mij opengegaan! Ik kende je werkwijze al een beetje doordat ik eerder meedeed met de avondateliers; focus vinden, methodes om de controle te laten varen, etc. Daarmee word je op jezelf teruggegooid, maar na verloop van tijd gebeurt er ook wat! Het blijft me verbazen wat voor een mooie (authentieke) tekeningen in de groep ontstaan. Daar kan ik heel blij van worden.

Ik ervaar de workshops als een vakantie in mijn hoofd
of juist uit mijn hoofd, (is maar hoe je t bekijkt)
maar in ieder geval is het elke keer weer een feestje!

José


Lisa
AVONDATELIER

De sfeer die je creëert in elke sessie is heel fijn en veilig en ik heb alle vrijheid gevoeld om te experimenteren met de thema’s en gaandeweg heb ik geleerd om me minder bezig te houden met het resultaat en meer met het proces. Het was elke keer weer een verrassing om te zien wat ik wist te tekenen als ik geen tijd had om erover na te denken, en de manier waarop ik te werk ging onder tijdsdruk en dat heeft mij zo veel inspiratie en zelfvertrouwen gegeven, ook buiten het tekenen om.


Dorien
AVONDATELIER

Jouw workshops inspireren me ongelooflijk en geven me veel energie! Ze maken me steeds vrijer in mijn manier van tekenen zonder dat ik het gevoel heb dat de lat hoog wordt neer gelegd. Steeds ontdek ik weer nieuwe dingen.

De opdrachten zijn spannend. Het resultaat is vaak heel verrassend en het brengt me ergens waar ik zonder jouw les niet zou zijn gekomen. Ik ga graag verder met de ontdekkingsreis.


Fredy
AVONDATELIER

Het was het nieuw voor mij om in zo’n korte tijd wat te schilderen of tekenen, maar juist dát bleek voor mij dé manier om uit mijn hoofd/gedachtestroom te raken. Geen tijd om na te denken, gewoon doen!

Het is steeds weer bijzonder om aan het eind van de avond met andere ogen/invalshoeken naar mijn eigen werk en dat van anderen te kijken. Bij het nabespreken licht jij er bepaalde onderdelen uit die ik zelf niet had gezien.

Ik heb met plezier meegedaan aan het zomeratelier.
Mijn inspiratie heeft weer een goede oppepper gekregen,
dankzij jouw professionaliteit en je creatieve aanpak.

Rien


C.G.
ZOMERATELIER PORTRET

Op maandagochtend beginnen we met een serie snelle zelfportretten. Bijna onmiddellijk gaat de aandacht van mijn hoofd naar mijn handen.
Het spel, met zijn veelheid van één, twee en drie minuten-tekeningen, wint in de loop van de week aan betekenis en er komt een moment dat ik kijk naar mijn werk en denk: Waar in hemelsnaam haal ik deze voorstelling vandaan?
Die verwondering trilt na. Die wil ik vaak weer oproepen.


Anita
ZOMERATELIER SPOREN

Het was heerlijk om een week lang zo intensief bezig te zijn. Elke ochtend weer een nieuwe uitdaging en steeds weer de verrassing om over m’n eigen grenzen heen te gaan. Nieuwe materialen, ander kleurgebruik en nieuwe perspectieven. Ik heb veel opgestoken en voel me weer heerlijk opgeladen. Mieke is een uitstekende gastvrouw en weet als docent steeds weer te inspireren.


Roosmarie
AVONDATELIER

Ik heb van de avonden genoten. Heerlijk ondergedompeld in het doen. Verrast door de verscheidenheid aan opdrachten binnen het thema. Door de tijdslimieten werd mijn denken uitgeschakeld en mijn intuïtie aangesproken.

Ik heb met plezier meegedaan aan het zomeratelier 2020.
Je hebt mij in deze dagen geïnspireerd, gemotiveerd en uitgedaagd om weer meer met al die mooie tekenmaterialen te gaan doen. Dank voor deze fijne ochtenden die hun sporen in mij hebben achtergelaten!

Truus


Juul
AVONDATELIER

Thuis werk ik dagelijks geconcentreerd en studieus aan mijn tekentechniek en dan zijn de workshops bij Mieke een fijne afwisseling. Dan gaat het in mij als het ware ook een beetje stromen en kan ik verrast zijn door mijn eigen werk, over het ondoordachte, een beeld dat sfeer uitstraalt, meer dan een concreet verhaal. De meeste werkjes gooi ik thuis weg… wat blijft zijn de inspiratie, de ideeën en de herinnering aan fijne avonden!


Mieneke
YOGA & TEKENEN

Een inspirerende workshop yoga&tekenen op een Idyllische plek!
Een start met actieve, maar ontspannen yoga, gegeven door Trix, die met heldere woorden je laat bewegen in je eigen flow!
Na een heerlijke kop kruidenthee uit eigen tuin mijn allereerste teken ervaring opgedaan waarbij Mieke met mooie opdrachten mij hielp om mijn eigen inspiratie te zoeken en te vinden.


Margriet
ZOMERATELIER PORTRET

Het doel van deze week dat ik mezelf gesteld had: ‘weg uit mijn comfort zone’ werd helemaal waar gemaakt. De allereerste oefening vond ik spannend maar ik kon dat al gauw loslaten. De verdere week heb ik heel vrij gewerkt, zelfs veel nonchalanter dan ik ooit bezig ben.

En wat een openbaring om met mijn linkerhand te werken. Ik meen altijd dat ik met mijn linker hand erg onhandig ben, dat is ook zo, maar om vrij te leren werken was dat juist ideaal.

Er waren meer oefeningen met zelfde soort effect: totaal geen controle over wat er op papier terecht komt. Voor iemand als ik die heeeeel erg graag controle heeft, werkte dat heel goed en ik vond het nog heel erg leuk ook!

Ik vond het zaterdagatelier heerlijk om te doen, mijn ‘hoofd stond uit’. Met de muziek als leidraad werd ik afgeleid van wát ik tekende, het ritme bepaalde de tekening. Tekenen werd een ontdekking van structuren ontstaan door de muziek.

Dorien


Alexandra
ZATERDAGATELIER TEKENEN & MUZIEK

In de zomer wordt ik altijd wat losgerukt van mijn weekritme wat maakt dat ik minder beeldend werk. Mijn deelname aan Tekenen en muziek was een enigszins impulsieve actie vanwege grote behoefte aan kunstzinnigheid.
Aan het eind van de teken middag was ik helemaal lyrisch van de muziek, voelde ik me vrij, open en licht. Ik ben ook blij met de tekeningen zelf. Ik koester en gebruik ze als herinnering aan vrijheid. Met name bij het werken aan portretten in opdracht die, door de beoogde gelijkenis beperking met zich mee brengen, bewaken zij mijn eigenheid.


Ella
AVONDATELIER

Ik ervaar rust en vertrouwen, en voel daardoor een enorme vrijheid om dingen op papier te zetten. Ook omdat er niet naar het resultaat word gekeken ervaar ik die vrijheid. Ik kan me daardoor ook helemaal overgeven aan het moment en ben de hele workshop in het hier en nu. Aan het eind van de avond is mijn hoofd leeg. Dat geeft rust.


Caro
ZATERDAGATELIER TEKENEN & MUZIEK

Caro stuurde mij na de workshop een link naar een muziekstuk. Ze schreef erbij:

‘Nu ik dit muziekstuk hoor heb ik de handbewegingen, kleuren en vormen meteen voor ogen. Dat is prachtig en uitgebreid wakker gemaakt zaterdag.’


Wil jij ook op ontdekkingsreis? Dit zijn de nieuwe workshops

ZOMERATELIER alles stroomt

ALLES STROOMT, tekenen in een flow

Alles stroomt, tijdens deze zomerweek waarin je creatief geprikkeld wordt. Het thema van deze vijf ochtenden is ‘op, aan, in en onder water’. Elke dag reik ik je een andere invalshoek van dat thema aan. Dat maakt de dagen inspirerend en afwisselend. Er ligt steeds ander materiaal voor je klaar; ik belicht elke dag andere technieken aan de hand van uitdagende opdrachten. Zo kom je in een creatieve flow en vind je je eigen weg.

Maandag 22 t/m vrijdag 26 juli 2024
10:00 – 13:30 uur

Deze workshop is vol.
Je kan je inschrijven voor de wachtlijst.

ZOMERATELIER collage 2

COLLAGE

Wil je je helemaal onderdompelen in een creatief proces? Tijdens dit zomeratelier staan diverse COLLAGEtechnieken centraal. Elke dag is anders: andere techniek, ander onderwerp en nieuwe opdrachten. En het blijft niet bij schaar en lijm alleen: de collages worden het uitgangspunt voor nieuwe werken in combinatie met andere materialen. Een afwisselende week waarin je nieuwe ontdekkingen doet en deze meteen toepast.

Maandag 12 t/m vrijdag 16 augustus 2024
10:00 – 13:30 uur

Deze workshop is vol.
Je kan je inschrijven voor de wachtlijst.

workshop vrijheid vinden in tekenen en schilderen

AVONDATELIER

NATUUR & LANDSCHAP

Inspiratie aan, hoofd uit. Vrijheid vinden in tekenen en schilderen gaat echt zoveel beter als je denkhoofd zich er niet mee bemoeit.
Tijdens deze workshops krijgt jouw creativiteit ruim baan. Inspirerende opdrachten tackelen je hoofd. Je onderzoekt vrijmoedig heel veel mogelijkheden. Tekenen is spelen!

Acht woensdagavonden van 19:30 tot 21:30u
14 februari t/m 22 mei 2024

(VOL, inschrijven niet meer mogelijk)

VERDIEPINGSGESPREK

ALLE AANDACHT VOOR JOUW WERK

Ben je eraan toe om eens goed naar je werk te kijken en daar feedback op te krijgen? Dat kan. Ik ben graag je gesprekspartner die samen met jou je werk beschouwt en samen met jou daarop reflecteert.

Overdag of ’s avonds, op afspraak